Nul-Op-de-Meter renovaties volgens SolarTech / Urgenda in Stedum (Gr.), Amsterdam, Den Bosch, ...

Plaats: in Stedum (Gr.), Amsterdam, Den Bosch, ...
Uitvoering periode: 2015

 

 

 

 

De ene na de andere woning wordt inmiddels volgens het Urgenda concept gerenoveerd. De woningschil wordt daarbij grotendeels ongemoeid gelaten, waardoor de investering stukken lager uitkomt. De benodigde energie (stroom en  warmte) wordt lokaal opgewekt met Multi Energy panelen van SolarTech, voor korte of langere tijd opgeslagen en later gebruikt voor de verwarming en de warm watervoorziening.

Voorjaar 2015 zijn meerdere woningen gerenoveerd waarvan we er graag enkele met u delen.

1) Van een woning in Stedum, boven op de Groningse gasbel is tijdens de oplevering dit filmpje gemaakt.

2) In Amsterdam werd een woonboot aangepakt bij de sluis aan het IJsbaanpad. Op het dak liggen nu 28 PV-panelen, waarvan er acht zijn omgebouwd tot Multi Energy Panel. De panelen liggen plat op het dak, wat een hoger gecombineerd rendement oplevert (elektrisch plus thermisch) dan schuin op het zuiden. De opgewekte warmte wordt opgeslagen in boiler- en buffervaten (2 stuks van 150 liter). Vanuit deze buffer zorgen twee Clage elektrische heaters voor de warmwatervoorziening. De ruimteverwarming is voorzien middels Thermo IQ infrarood panelen.

3) In Den Bosch transformeerde een vrijstaande woning van energieklasse G naar A+++. Toegepast werden PV-panelen, waarvan er 20 zijn uitgerust als Multi Energy Paneel. Een 1.000 ltr buffervat zorgt voor een gelijkmatige beschikbaarheid van energie. Vanuit het buffervat gaat warm water via een w/w-warmtepomp de woning in; via elektrische heaters in keuken en badkamer voor hoge temperaturen. Een Jaga Strada convector-radiator zorgt voor verwarming en koeling in een kantoorruimte. Bij dreigend energietekort in de buffer staat een pelletkachel stand-by.


Een CO2-neutrale website dankzij Protagonist