Christiaan Huygens College Eindhoven

Plaats: Eindhoven
Uitvoering periode: Zomer 2010
Oppervlak Energiedak® (thermisch): 1.150 m2
Oppervlak Energiedak®-Plus (PV): 850 m2

oplevering: 2010
opdrachtgevers: gemeente Eindhoven, Christiaan Huygens College en Woningcorporatie Trudo
architect: RAU Amsterdam
bruto vloer oppervlakte: 7800 m2
locatie: Eindhoven
functie: VMBO school
performance: CO2 neutraal, energie leverend, energie dak

Bekijk ook het filmpje over deze frisse school!

Vrij in vormgeving, rationeel in gebruik en duurzaamheid. Dat is de kern van het nieuwe Christiaan Huygens College.Dit gebouw produceert met het Energiedak®-Plus zijn eigen energie. Op zonnige dagen produceert het zelfs meer energie dan het nodig heeft. Het overschot wordt in een waterbel in de grond opgeslagen. In de winter kan deze energie ter verwarming van de gebouwen weer naar boven gehaald worden en komt het ter beschikking van de naastgelegen sporthal en woningen.

De totale gezamenlijke besparingen aan energiekosten voor de drie partijen bedragen 130.000 euro per jaar. Het nieuwe gebouw voor het Christiaan Huygens College is compact van volume om zo het geveloppervlak, en daarmee de mogelijkheid tot opwarming in de zomer en warmteverlies in de winter, zo gering mogelijk te houden.

"Daardoor komt het Energiedak® pas helemaal tot zijn recht", zegt Thomas Rau. Tegelijkertijd kan door goed geïsoleerde raamvlakken en een grote vide veel daglicht naar binnen treden zonder het gebouw op te warmen.

Het Energiedak® is in samenwerking met Volantis en de TU Eindhoven ontwikkeld. Het is een thermisch systeem, waarbij de zonnecollector bestaat uit een buizenregister met warmtewisselaar dat onzichtbaar is opgenomen in het isolatiemateriaal van de dakconstructie. Daaroverheen ligt een kunststof dakbedekking met daarin geïntegreerd, een laag elektriciteit opwekkende pv-cellen. Voor het bereiken een dergelijke energie-efficiëntie op zo’n hoog niveau is het cruciaal om vanaf het begin van een project een fundamenteel andere ontwerp aanpak te hanteren.

Volgens Thomas Rau "is de toepassing van hightech middelen alleen niet voldoende. De opdrachtgever, maar vooral ook de architect moeten de regie voeren in een intens samenwerkingsproces waarbij adviseurs, ingenieurs en leveranciers met al hun expertise vanaf de eerste schets nauw bij de ontwikkeling betrokken zijn." De heldere organisatie en ruime toetreding van daglicht schept een lichte en open sfeer voor leerlingen en docenten. De vooruitstrevende omgang met energie sluit niet alleen aan bij de duurzame ambities van de Gemeente Eindhoven, maar zal hopelijk het beginpunt vormen voor een lange traditie van CO2-neutrale en energieleverende schoolgebouwen.

De toepassing van het Energiedak® is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van SenterNovem. De door SenterNovem berekende CO2-reductie door het Energiedak® en de dakbedekking met PV folie bedraagt 98,5 procent. Daarmee is het gebouw bijna volledig CO2-neutraal. De oplevering is gepland voor eind 2010.

Een film over het project

Publicaties over het project

Building sustainable school - the Dutch way (PDF)

Bron + beelden: RAU

 

Een CO2-neutrale website dankzij Protagonist