Appartementen Nieuwe Binnenweg Rotterdam

Plaats: Rotterdam
Uitvoering periode: Najaar 2009
Oppervlak Energiedak® (thermisch): 80 m2

 

 

 

Bescheiden projecten zijn soms veelomvattender dan grote. Een prachtig voorbeeld hiervan is het zojuist opgeleverde project aan de Nieuwe Binnenweg 395-399. Neem alleen al de locatie: 3 verwaarloosde panden aan de meest Rotterdamse weg van Rotterdam. En aan een bijzonder deel van de weg waar nog veel te verbeteren valt.

Of neem het proces: Een omslag van een renovatie- naar een nieuwbouwproject, waar vervolgens nog een uitbreiding aan wordt gebouwd. Door deze uitbreiding ontstaat een grote bedrijfsruimte, een dakterras voor de woningen erboven, en een opgeruimd binnengebied.

En dan het uiterlijk: een voorgevel die historischer is dan het origineel. We hebben namelijk de ontwerptekeningen uit begin 1900 in handen gekregen, en daarop stond het originele ontwerp dat nooit is gebouwd. Nu dus wel. Via de uitvoerder hoorden we het volgende commentaar van langslopende buurtbewoners: “Hee? Hebben ze die ouwe gevel tòch laten staan!”. Een groter compliment voor dit project kunnen we niet krijgen.

Maar het meest bijzondere aan dit project is helemaal niet te zien.... Dat bevindt zich namelijk op het dak. Onder de dakbedekking liggen met koelmiddel gevulde slangen, die de zonnewarmte opnemen. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt om tapwater en CVwater, dat in de woningen wordt genoten, op te warmen. En zo wordt er maar een bescheiden hoeveelheid gas gebruikt. Goed voor het milieu èn voor de portemonnee. Onzichtbaar, maar wat een verschil!

Een CO2-neutrale website dankzij Protagonist